Steenpuisten

 

Acne: oorzaken en risicofactoren Acne kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende vorm, acne vulgaris, is meestal hormonaal. De veroorzakers zijn hier de mannelijke geslachtshormonen die androgenen worden genoemd. Deze worden niet alleen geproduceerd bij mannen, maar in mindere mate bij vrouwen, vooral tijdens de puberteit. Maar omdat ze in grotere hoeveelheden voorkomen bij mannen, worden mannen ook meer getroffen door de huidziekte. De androgenen stimuleren de talgklieren van de huid tot een verhoogde talgproductie. Normaal gesproken wordt deze talg via de poriën naar buiten vrijgegeven. Tijdens de hormonale verandering in de puberteit, maar verhoogt ook de productie van hoornmateriaal, waardoor de uitscheidingskanalen worden afgesloten. Dus de talg hoopt zich op onder het huidoppervlak en er zijn zogenaamde gesloten mee-eters. Hierin kan de witachtig uitziende talg uitgieten. Op een gegeven moment scheurt de huid op het kanaal. Door contact met zuurstof uit de lucht wordt de mee-eter zwart. Dat betekent: zwarte mee-eters zijn open mee-eters. De talg in de mee-eters "trekt" bacteriën aan. Ze ontleden de talg en produceren splijtingsproducten die ontstekingsreacties bevorderen ("bloeiende puistjes") en stimuleren de vorming van nieuwe mee-eters. Hormoonveranderingen doen zich niet alleen voor tijdens de puberteit, maar ook tijdens zwangerschap, menopauze en het staken van de anticonceptiepil. Op deze momenten, evenals tijdens de menstruatie, wanneer de huid meer vettig is, ervaren vrouwen vaak weer acne.

Steenpuisten

Acne - wat is het en hoe ontstaat het? De oorzaken van acne zijn onderhuids. In kleine zakken zijn er onze haarwortels, de zogenaamde haarzakjes. Er zijn klieren rond deze follikels die de huid en het haar van sebum voorzien om het soepel te houden. In de kindertijd zijn de talgklieren nog steeds erg klein en produceren ze net zo veel huidvet als nodig is. Maar dat verandert in de puberteit. In het geval van meisjes en jongens produceert het lichaam in toenemende mate mannelijke geslachtshormonen, de androgenen. Dit stimuleert de spier- en lichaamsgroei, maar ook de productie van talg. Het gezicht begint te glanzen, het haar wordt sneller vettig en puistjes, puisten en mee-eters ontstaan. Gelijktijdig met de productie van huidvet neemt ook het aantal hoorncellen toe dat de bovenste laag van de huid vormt. Door deze huiddeeltjes met het overtollige talg te kleven, verstoppen ze de uitgangen van de haarwortels en wordt een mee-eter geboren. Mee-eters zijn merkbaar als donkere vlekken op de huid. Het huidpigment melanine, dat ook wordt gevormd in cellen in de haarwortel, verzamelt zich op dit punt. Omdat de talg ongehinderd kan wegstromen, vermenigvuldigen bepaalde bacteriën, Proprionibacterium acnes, zich in de verstopte haarwortel. De bacteriën ontleden de talg met behulp van enzymen. De splijtingsproducten veroorzaken dan ontstekingen in de haarwortel, waardoor pijnlijke puistjes, puisten en knobbeltjes op de huid ontstaan. Deze vormen vooral waar veel talgklieren in de huid zitten: op het gezicht, op de nek, op de schouders, bovenarmen en decolleté. Maar op de rug, op de billen, onder de oksels en in het genitale en inguinale gebied, komen ontstekingsreacties van de huid voor.

Steenpuisten

Ziekten en vormen van acne Niet iedereen ontwikkelt dezelfde huidziekte. In sommige gevallen worden slechts een paar puistjes en mee-eters op het gezicht gezien, in andere zijn de hele rug, borst en gezicht bedekt met pijnlijke puisten. In gewone acne (acne vulgaris) wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende symptomen en vormen. Acne comedonica: bij dit type acne komen mee-eters vaker voor, vooral op het gezicht, die zelden of zelden ontstoken zijn. Acne papulopustulosa: uit uitgedrukte of gespleten mee-eters ontwikkelen zich pus-gevulde blisters (pustules) en papels (kleine knobbeltjes). Naast het gezicht worden meestal ook borst, bovenarmen en rug aangetast. Deze littekens kunnen kleinere littekens achterlaten. Acne conglobata: mannen worden meer getroffen door deze meer ernstige vorm van acne. Van de ontstoken mee-eters vormen één tot twee centimeter grote knopen, die ook kunnen samenvloeien of zeer ontvlambare abcessen worden. Na genezing blijven de kenmerkende acne-littekens achter.


1. Onderhuidse Bult
2. Wat Is Acne
3. Ontstoken Puist
4. Steenpuist Uitknijpen
5. Acne Op Rug